• Czcionka:
  • Kontrast:
poprzedni obiekt
następny obiekt
Autor nieznany

łyżka

  • łyżka
łyżka
470
109
Oceń obiekt:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • sztuka skandynawska
  • wyposażenie > wyposażenie domu
  • wczesne średniowiecze
  • rzemiosło

Dane podstawowe

  • Numer inwentarzowyMNS/A/22239/6
  • Autor/WytwórcaAutor nieznany
  • Nazwałyżka
  • Czas powstaniawczesne średniowiecze
  • Technikawyrób ręczny, jednostkowy
  • Materiałmateriał organiczny > materiał pochodzenia roślinnego > drewno
  • Kolekcjaśredniowiecze
  • Miejsce zebrania w terenieWolin (województwo zachodniopomorskie)
  • Odpowiedzialny działDział Archeologii
  • WłaścicielMuzeum Narodowe w Szczecinie

Łyżka drewniana z płaską nabierką i trójkątnym w przekroju trzonkiem odgiętym ku górze w stosunku do nabierki, zdobiona ornamentem zaczerpniętym ze sztuki skandynawskiej, silnie zatartym. Nabierka uszkodzona

Zmiany w wyglądzie wczesnośredniowiecznych drewnianych łyżek następowały bardzo wolno. Są to przedmioty wykonywane z ogólnie dostępnego surowca, być może nawet odpadkowego, zgodnie z indywidualnymi upodobaniami i zapotrzebowaniem. Trzonki łyżek w stosunku do miseczek były sytuowane prosto lub znacznie odgięte ku górze. Same trzonki najczęściej były okrągłe lub owalne w przekroju, znane są też okazy z trzonkami płaskimi. Tylko nieliczne okazy były dekorowane prostymi motywami geometrycznymi rzeźbionymi na powierzchni trzonka lub poprzez profilowanie samego zakończenia. Miseczki łyżek z reguły były zupełnie płaskie lub bardzo płytkie. Nadawano im kształt owalu lub rzadziej kolisty. Zmiany w wyglądzie łyżek następujące w miarę upływu czasu wynikały nie tylko z funkcji, ale też dokonywały się pod wpływem swoistej mody oraz upodobań kulinarnych (potrawy stałe, płynne i półpłynne). W generaliach łyżki z płaskimi nabierkami służące do spożywania potraw stałych w XIII stuleciu zostały wyparte przez łyżki z nabierkami głębokimi przeznaczonymi do spożywania zup. Interesujących danych dostarczyły badania dendrologiczne drewnianych łyżek. Wykonywano je z gatunków drzew i krzewów w obfitości występujących w najbliższej okolicy, w tym także z drewna cisowego, które zawiera silnie trujące taksyny i efedryny.

Anna Bogumiła Kowalska

magazyn