• Czcionka:
  • Kontrast:
poprzedni obiekt
następny obiekt
Autor nieznany - Autor nieznany

Sito

  • naczynie
Sito
553
56
Oceń obiekt:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • ceramika
  • naczynia gliniane
  • naczynia
  • sprzęty domowe

Dane podstawowe

  • Numer inwentarzowyMNS/E/578
  • Autor/WytwórcaAutor nieznany - Autor nieznany
  • NazwaSito
  • Miejsce powstaniaPomorze Zachodnie, region historyczny (Europa)
  • Czas powstaniapołowa XIX wieku
  • Technikatechniki garncarskie
  • Materiałglina; szkliwo
  • Wymiary
      • cały obiekt:
      • 15.2 cm (wysokość)
  • Miejsce zebrania w terenienieznane
  • Sposób nabyciapozyskanie własne
  • Odpowiedzialny działDział Etnografii Pomorza
  • WłaścicielMuzeum Narodowe w Szczecinie

Durszlak (cedzak) – naczynie kuchenne wykonane z gliny techniką garncarską (toczenie na kole). Ścianki proste, przy dnie lekko zaokrąglone. Krawędź wylewu nieznacznie wygięta na zewnątrz. Trzy ucha taśmowate, wzdłużne, mocowane do krawędzi wylewu i mniej więcej w połowie wysokości naczynia. Od dołu 1/3 powierzchni durszlaka dziurkowana (dziurki rozmieszczone nierównomiernie). Pod krawędzią wylewu naczynie zdobione dookolnym rytem. Cztery dookolne ryty znajdują się również w jego dziurkowanej części. Durszlak szkliwiony, w dnie widoczne braki szkliwa.

Słowo „durszlak” pochodzi od niemieckiego czasownika durchschlagen oznaczającego „odcedzać”. Odnosi się do naczynia kuchennego codziennego użytku przypominającego podziurawioną misę lub garnek, które służyło do odcedzania i płukania żywności. W języku polskim naczynie to nazywane jest również cedzakiem. Wyrobem tradycyjnych glinianych durszlaków trudnili się garncarze. Proces otrzymania gotowego produktu był dość długi i składał się z kilku etapów. Na początku garncarz odpowiednio przygotowywał glinę i formował z niej bryłę, którą umieszczał na głowicy toczka – górnej części roboczej koła garncarskiego. Następnie puszczał koło w ruch i dłońmi formował pożądane naczynie, odcinał drutem od głowicy i pozostawiał do przeschnięcia. Przesuszone naczynie wygładzał, kształtował dno, dolepiał ucha oraz wycinał nożykiem lub wybijał za pomocą wiertła dziurki w dnie. Tak przygotowany durszlak pozostawiał do całkowitego wyschnięcia, a następnie wypalał w specjalnym piecu garncarskim. Pod koniec XIX wieku, na skutek szybkiego rozwoju przemysłu, który oferował tanie naczynia seryjne, rzemiosło garncarskie mocno podupadło. Tradycyjne gliniane durszlaki zaczęto zastępować wykonywanymi z emaliowanej blachy cedzakami produkcji fabrycznej. Współcześnie durszlaki produkowane są z różnych tworzyw, najczęściej ze stali nierdzewnej lub plastiku. W zbiorach Działu Etnografii Pomorza Muzeum Narodowego w Szczecinie znajduje się gliniany durszlak z trzema taśmowatymi uchami, szkliwiony, wykonany w połowie XIX wieku na Pomorzu Zachodnim.

Agnieszka Słowińska