Szafka do przechowywania jajek o konstrukcji ramowej w kształcie prostopadłościanu. Płycina jednoskrzydłowych drzwi oraz ścianki boczne otwarte, wypełnione trzema pionowymi szczebelkami. Drzwiczki zamykane na zapadkę uruchamianą klamką. Wewnątrz trzy półki z wyciętymi otworami do wkładania jaj, każda z 5-cioma, razem 15 otworów. Na desce zamykającej szafkę od góry przybita ozdobnie fazowana listwa. Plecy pełne, na górze przybite dwa haczyki do zawieszania. Od spodu szafka otwarta w celu lepszej cyrkulacji powietrza.
Szafka do przechowywania jajek to jedna z form popularnych niegdyś na Pomorzu Zachodnim szaf i szafek żywnościowych.
W czasach, gdy jeszcze nie było lodówek szczególnie latem problemem stawało się długotrwałe przechowywanie produktów spożywczych. Temu celowi służyły piwniczki domowe, będące osobnymi budynkami, różnego rodzaju komory, spichlerzyki i spiżarnie oraz specjalne meble. Charakterystyczne dla szaf i szafek żywnościowych były otwarte płyciny jednoskrzydłowych drzwi (w szafach w ich górnej części), ścianek bocznych, a w wersjach wiszących także den. Wypełnienie ramowych konstrukcji stanowiły pionowe szczebelki w postaci prostych listewek lub w formie dekoracyjnych tralek.
Stawiano lub wieszano je w pomieszczeniach typowo gospodarczych, jednak te zdobione trafiały niekiedy nawet do pomieszczeń mieszkalnych. Takie przewiewne szafy i szafki najlepiej sprawdzały się w przechowywaniu nabiału, a prezentowana szafka na jajka wskazuje na różnorodność oraz specjalizację tych funkcjonalnych mebli.
Iwona Karwowska