• Czcionka:
  • Kontrast:
poprzedni obiekt
następny obiekt
Autor nieznany - Autor nieznany

kufel

  • kufel
 kufel
263
0
Oceń obiekt:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • ceramika
  • piwo
  • napoje alkoholowe
  • serwowanie napojów
  • spożywanie napojów
  • motywy > motywy roślinne
  • Pommersches Landesmuseum in Stettin (1927-1945) - kolekcja

Dane podstawowe

  • Numer inwentarzowyMNS/E/556
  • Autor/WytwórcaAutor nieznany - Autor nieznany
  • Nazwa kufel
  • Miejsce powstaniaPasewalk (Niemcy)
  • Czas powstania1840 - 1860
  • Technikatoczenie na kole, garnarska
  • Materiałkamionka; szkliwo; emalia
  • Sygnatury / Napisy / Znaki
    • 1. Napis:
    • Pasewalk.
  • Miejsce zebrania w terenienieznane
  • Sposób nabyciapozyskanie własne
  • Odpowiedzialny działDział Etnografii Pomorza
  • WłaścicielMuzeum Narodowe w Szczecinie

Kufel kamionkowy o cylindrycznym kształcie i ściankach nieznacznie zwężających się ku górze; krawędź wylewu węższa. Górna część brzuśca ozdobiona trzema dookolnymi rytymi paskami, a na dolnej jeden wąski, ryty pasek. Dno słabo wyodrębnione. Ucho taśmowe mocno wydłużone - przebiegające od rytych pasków w górze naczynia do paska w dolnej części brzuśca. Do ucha przymocowana cynowa płaska przykrywka z bolcem w kształcie ściętego stożka z pogrubioną podstawą i uchwycie daleko nachodzącym na ucho. Wewnątrz kufel pokryty szkliwem w kolorze ciemnobrązowym z tlenkiem manganu, na zewnątrz pokryty szkliwem transparentnym, którego nierozprowadzona kropla widoczna jest po lewej stronie ucha w jego górnej części. Na brzuścu pomiędzy pionowo namalowanymi gałązkami napis Pasewalk (nazwa miejscowości - możliwe miejsce, w którym znajdował się warsztat garncarski). Dekoracja wykonana niebieską emalią naszkliwną z tlenkiem kobaltu.        

Piwo, do produkcji którego potrzebny jest jęczmień i chmiel, spożywane jest już od około 6000 lat. W tym czasie ten perlisty, gorzki i orzeźwiający napój pito z naczyń wykonanych z: gliny i kamionki, z bawolego rogu, skóry, drewna, srebra, cyny, brązu, porcelany i wreszcie szkła. Ich kształt również przechodził metamorfozę: prosta czarka zamieniła się w puchary i kufle, przy których pojawiły się uchwyty, przykrywki i nóżki. Zdobione były też na różne sposoby, jak choćby za pomocą rytowania, malatur, srebrzenia czy złocenia.

Obecnie piwo pije się przede wszystkim ze szklanek lub pokali, a z renomowanych piwiarni zniknęły ostatnie kamionkowe, cynowe i srebrne kufle, które popularne były jeszcze na początku XX w.

Historyczne i niekiedy pięknie zdobione kufle możemy obecnie oglądać w muzeach. Jednym z nich jest prezentowane naczynie wykonane w pierwszej połowie XIX w. prawdopodobnie w warsztacie garncarskim w okolicach Pasewalku, w północno-wschodnich Niemczech lub jego okolicy.

Kufel posiada przykrywkę, która miała chronić piwo przed szkodliwym dla jego smaku działaniem powietrza oraz pozwala na utrzymanie właściwej temperatury, ponieważ dawniej często pito podgrzane piwo. W zadaniu tym pomaga też surowiec, z jakiego zrobiono kufel, czyli kamionka, rodzaj mało nasiąkliwej ceramiki o silnie spieczonym czerepie. Ponadto chroni ona piwo przed światłem, działaniu którego trunek bezwzględnie nie powinien być poddawany.

Wnętrze kufla pokryte jest emalią, pomagającą, według dawnych koneserów, w utrzymaniu pięknej piany.  Kształt, delikatne motywy zdobnicze, wysmukłe ucho wygodnie leżące w dłoni oraz proporcje czynią z niego estetyczne i poręczne naczynie, pozwalające na odnalezienie wszystkich walorów smakowych bursztynowego napitku.

Iwona Karwowska

magazyn